ROBERT LÅNGSTRÖM

Journalistik, storytelling och content marketing

Category: Krönikor (Page 1 of 3)

Gå rak i ryggen

Ny teknik ska avslöja skurkarna innan de hunnit begå sina brott.

obama

När detta skrivs har det gått fem timmar sedan Barack Obama höll sitt segertal i Grant Park i Chicago – inför en jublande folkmassa. Det var ett gripande ögonblick med flaggor, glädjetårar och Oprah Winfrey med huvudet lutande mot sin mans axel.
Ett ögonblick fyllt av förväntningar.

Men man kan samtidigt undra hur många galningar som vakterna lyckats mota bort innan Obama med familj klev på scenen. Hur många avtryckarglada rednecks som inte vill se den sugrörssmale afroamerikanen i det ovala rummet.
Faktum är att det inte är omöjligt att någon kunnat stå med ett bombbälte under sin jacka och orsakat en tragedi.

Read More

IT goes hip-hop

De tajtaste beatsen kommer inte längre från gatan utan från datorhörnan.

I hate your blog. You own a dog, and you feed it. You post about it. I get to read it.
Så inleder den stora stjärnan inom nerdcore hip-hop, MC Frontalot, låten “I hate your blog” från albumet Secrets from the future, 2007. Nerdcore hip-hop dök upp för några år sedan och artisterna rappar om allt från programkoder i Linux till det faktum att du troligen kommer att bli uppäten av en grue i mörkret eftersom din spelkaraktär inte har en fackla i sin inventory.

Och det handlar inte om ironi, utan om en genre där man verkligen kramar sin nördighet. Det är smart, smalt och seriöst.

Read More

Är du världens värsta granne?

Tänk en extra gång innan du rusar ut i morgonrocken och kastar ägg på grannens gäster.

25 juli, 2008. Det är som om en kilometerlång rullande julgran väller fram genom New Yorks gator. Flera hundra cyklister tjoar som mandriller och ringer med ringklockorna i det årliga cykelmanifestet Critical mass.

Patrick Pogan, färsk ut från polishögskolan, står bredbent mitt i cykeltåget. Han väljer ut ett offer, siktar in sig och söker sig som en tomahawk-missil mot mål. Ett par steg åt sidan och pang! – en tackling värdig en linebacker i high school (vilket Pogan förstås tidigare var).

Read More

Har du patent på ditt liv?

Tillhör dina idéer dig själv eller ett troll?

Runt ett avlångt bord fyllt med Cola Light och cashewnötter sitter sju briljanta hjärnor. En blandning av neurokirurger, kemiprofessorer och dataingenjörer. Minst en har varit teknisk chef på Star Wars-filmerna och går under epitetet: ”det levande exemplet på någonting som är bättre än internet”.

Read More

Iphone – ett asiatiskt långkok

Iphone – mest hajpat sen sushi. Nu är den här och svenskarna är lika korsögda som resten av världen.

Eller snarare västvärlden. I Asien är man mindre imponerade (läs mer om detta på sidan 24). Kanske beror det på att man redan har mobiler som man använder till allt. Kanske beror det på att man faktiskt bygger skiten.

Read More

Skjut på min robot

I framtidens krig är det bara kretsar som dör.

Snart får vi göra tapperhetsmedaljerna magnetiska eller väldigt, väldigt små. I alla fall om vi vill fästa dom på robotar eller bin.
För de ska ta hand om krigandet i framtiden, om de militära forskarna får som de vill.

Read More

Nörden är den nya hjälten

Vi närmar oss en värld där Clark Kent är hjälten och Stålmannen alter egot.

– Men ååhhh, det är ju Stålmannen ju, ser du inte det!? skriker biopubliken inuti sina huvuden.
Den rakryggade Clark Kent sitter djupt koncentrerad vid skrivmaskinen på redaktionen. Under den analt strukna kostymen pressar musklerna på som överjäst deg. Hakan är av granit, håret som nyspunnet svart silke och kindbenen höga som värmländska tallar.

Read More

Ska vi byta grejer med varann?

Fildelningen har tagit död på vår längtan.

Vad vi ska göra nu är att gå tillbaka, långt tillbaka. Till slutet av åttiotalet då jag hade en extra hud av Adidas med hemsnickrad graffiti på ryggen. Jag brukade sätta mig på pendeltåget från Nynäshamn och åka sex mil med frost på insidan av fönstren, bara för att köpa ”tolvor” med Eric B and Rakim på Groove records i Stockholm.

Musiken var på vinyl, filmen på vhs och längtan konstant.

Read More

I skuggan av Laika

Vill du veta hur det är ute i rymden? Fråga aporna.

Året är 1959. Det är en solig torsdag i Kamerun och schimpansen Ham sitter och käkar termiter. Då plötsligt, mitt i en extra knaprig tugga, får han ett nät över sig och innan han hinner tänka ”oh oh ah ah” är han halvvägs till zoo.

Sedan går allt väldigt snabbt.

Read More

Självmordets evolution

Ibland måste man ta ett steg bakåt i den tekniska utvecklingen.

Det har gnagt i mitt huvud som ett marsvin med ADHD: Hur i hela Hasslarp kunde mormor och morfar existera utan mobiltelefon, servostyrning och massive multiplayer online roleplaying games?

Ingen unik tanke, jag vet. Men en tanke som med jämna mellanrum dyker upp i varje modern människas tekniksvullna huvud.

Svaret är dock enklare än man tror.

Read More

Page 1 of 3

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén