IT goes hip-hop

De tajtaste beatsen kommer inte längre från gatan utan från datorhörnan.

I hate your blog. You own a dog, and you feed it. You post about it. I get to read it.
Så inleder den stora stjärnan inom nerdcore hip-hop, MC Frontalot, låten “I hate your blog” från albumet Secrets from the future, 2007. Nerdcore hip-hop dök upp för några år sedan och artisterna rappar om allt från programkoder i Linux till det faktum att du troligen kommer att bli uppäten av en grue i mörkret eftersom din spelkaraktär inte har en fackla i sin inventory.

Och det handlar inte om ironi, utan om en genre där man verkligen kramar sin nördighet. Det är smart, smalt och seriöst.

Avknoppningarna är däremot något helt annat. Ungefär som Markoolio förhåller sig till Snoop Dogg. Vanligast här är rapvideos från Star Wars universum. På Youtube är Yoda lika stor som Eminem. Det handlar om mer eller mindre professionellt ihopklippta alster av dedikerade Star Wars-fans från hela världen.
Störst och mest avancerad hittills är Star Wars gangsta rap 2, med extraklippet från senaste Star Wars-dvd:n där Yoda gör dancemoves framför diggande stormtroopers.

Och fastän nerdcore hip-hop ännu är en företeelse som befinner sig på internets bakgårdar, så har MC Frontalot gått från att framträda inför Boba Fett-leksaksfigurer till att få ett eget filmteam.

Nördigast är dock The Large Hadron Rap, en rapvideo gjord av forskare vid den stora partikelacceleratorn i Schweiz, som berättar om vad den egentligen gör. Det är gjord med viss charm och självdistans, men är ändå de mest obekväma rhymes som når en stor publik just nu.

Komikern och manusförfattaren Negin Farsad avslutade nyligen sin dokumentär Nerdcore rising. Filmen följer MC Frontalot, vars riktiga namn är Damian Hess, och hans band på deras första nationella turné som lämpligt nog avslutas på Penny Arcades spelkonvent i Seattle.
Och fastän nerdcore hip-hop ännu är en företeelse som befi nner sig på internets bakgårdar, så har MC Frontalot gått från att framträda inför Boba Fett-leksaksfigurer till att få ett eget filmteam.

Sök på ”nerdcore” eller ”geek rap” på Youtube och du dyker rakt in i en unik värld fylld av unga it-gangstas som inte är rädda för att säga några sanningar om senaste datorkraschen över en matta av mad beats.
Ibland bara kasst, men oftast härligt uppfriskande.

Peace.

PUBLICERAD I DIN TEKNIK #11 2008