Skjut på min robot

I framtidens krig är det bara kretsar som dör.

Snart får vi göra tapperhetsmedaljerna magnetiska eller väldigt, väldigt små. I alla fall om vi vill fästa dom på robotar eller bin.
För de ska ta hand om krigandet i framtiden, om de militära forskarna får som de vill.

Vi kan längta efter världsfred tills solen slocknar, men historien visar att den aldrig kommer. Det bästa alternativet vi har kvar då är att plocka människorna ur elden och låta maskiner skjuta på varandra istället. Och i förlängningen kanske allt kan avgöras virtuellt, som i ett gigantiskt onlinespel.
Eller med sten, sax, påse.

I Irak finns redan en meter långa rullande krypskyttar av stål. SWORDS-roboten är en ombyggd spanarrobot som man helt enkelt satt ett M249-maskingevär i famnen på.
Nu reser sig alla robotexperter upp ur läsfåtöljen och ringer mig, högröda i ansiktet. De skriker:
– Det är ingen riktig robot, den styrs av en människa!
Och ja, det är rätt. Men den är ett steg på vägen.
SWORDS verkar dock inte får se någon action i Irak. Soldaterna tycker nämligen den känns opålitlig.

Det största problemet, enligt gruppen, är att få befälhavare och soldater att acceptera och ta till sig den nya tekniken.

Project Alpha, en amerikansk militär forskargrupp, jobbar just nu med en studie som ska utveckla robotar som ska kunna ersätta människor i de flesta funktioner på slagfältet. Studien som heter “Unmanned Effects: Taking the Human out of the Loop” menar att autonoma robotar, sammanlänkade i nätverk, kan vara normen redan 2025.
Det största problemet, enligt gruppen, är att få befälhavare och soldater att acceptera och ta till sig den nya tekniken.

Galet?
Inte om du tar in Darpa (Defense Advanced Research Projects Agency) i ekvationen – organisationen som ligger bakom bland annat gps och internet. De stöder vild forskning, eller som de själva säger: ”högrisk och högvinst”-projekt, för totalt 3,2 miljarder dollar per år.
Som plan som flyger i mach 25 vid gränsen till rymden, nässprej som gör att man inte behöver sova på flera dygn och kärnvapenladdade handgranater(!).

I april fyllde Darpa 50 år och Din Teknik skickade en långhårig kulturjournalist till jubileumsfesten på Hilton i Washington. Läs hans unika rapport från teknikens yttersta och mest hemliga front i Din Teknik nummer 6/08.

Bina då? Ja, för några år sedan startade Darpa ett projekt med bombsniffande bin istället för hundar. Idag har mängder av bin mystiskt försvunnit och biodlare och bönder världen över är förbryllade.
Kanske har de sprängts i luften?

PUBLICERAD I DIN TEKNIK #6 2008