Gå rak i ryggen

Ny teknik ska avslöja skurkarna innan de hunnit begå sina brott.

obama

När detta skrivs har det gått fem timmar sedan Barack Obama höll sitt segertal i Grant Park i Chicago – inför en jublande folkmassa. Det var ett gripande ögonblick med flaggor, glädjetårar och Oprah Winfrey med huvudet lutande mot sin mans axel.
Ett ögonblick fyllt av förväntningar.

Men man kan samtidigt undra hur många galningar som vakterna lyckats mota bort innan Obama med familj klev på scenen. Hur många avtryckarglada rednecks som inte vill se den sugrörssmale afroamerikanen i det ovala rummet.
Faktum är att det inte är omöjligt att någon kunnat stå med ett bombbälte under sin jacka och orsakat en tragedi.

Vid väldigt riskfyllda tillställningar som dessa kryllar det av poliser och agenter, men logiken och erfarenheten visar att man omöjligt kan upptäcka allt. Och vart vänder man sig då?
Till tekniken förstås.

Flera system finns redan som för tankarna till Philip K Dicks sci-fi-vision ”pre crime” i filmen ”Minority report”. Att upptäcka och fånga skurken innan han begår brottet. Det handlar om övervakningskameror som kan känna igen misstänkt beteende bland en stor mängd människor.
Idag, när man filmar till exempel Centralstationen, är det omöjligt för väktarna som sitter med skärmarna framför sig att upptäcka allt som händer. På amerikanska arméns Aberdeen Proving ground i Maryland har man utvecklat ett system där kameror kan följa människors rörelser och identifiera de potentiellt farliga, utifrån till exempel hur någon
rör sig som har ett bombbälte under jackan.

Human factors division fintrimmar just nu sensorer som kan läsa av hudtemperatur, blodflöde, svett samt andnings- och hjärtfrekvens på ett avstånd av några meter.

Videosäkerhetsexperten James Davis utvecklar en kamera åt US Air Force Research laboratory som kan identifiera misstänkt beteende inom en viss kontext, det vill säga någon som hänger länge vid en busshållplats beter sig
normalt, medan någon som hänger länge på en t-baneperrong utan att kliva på ett tåg kanske inte gör det. Eller någon som lämnar en väska på marken och går iväg.

Vidare har Project hostile intent utvecklat ett system som kan läsa av små omedvetna ansiktsuttryck som ska avslöja om någon ljuger eller är nervös, och Human factors division fintrimmar just nu sensorer som kan läsa av hudtemperatur, blodflöde, svett samt andnings- och hjärtfrekvens på ett avstånd av några meter.

Precis som i ”Minority report” låter allt perfekt i teorin. Kritikerna menar dock att felprocenten blir för
hög. För hade Barack Obama haltat in med stukad fot kanske kamerorna zoomat in honom som potentiell terrorist
och han hade bara hunnit säga ”Hello Chicago …” innan två Secret Service-agenter tacklat ner honom
från podiet och skickat honom till Guantanamo Bay.

PUBLICERAD I DIN TEKNIK #12 2008