Har du patent på ditt liv?

Tillhör dina idéer dig själv eller ett troll?

Runt ett avlångt bord fyllt med Cola Light och cashewnötter sitter sju briljanta hjärnor. En blandning av neurokirurger, kemiprofessorer och dataingenjörer. Minst en har varit teknisk chef på Star Wars-filmerna och går under epitetet: ”det levande exemplet på någonting som är bättre än internet”.

Mötet leds av norskättlingen och dinosaurienörden Nathan Myhrvold som en gång startade Microsofts forskningsdivision och idag är ännu ett geni med några hundra miljoner dollar på banken.

Företaget heter Intellectual Ventures och de tillverkar idéer. Grundaren Myhrvold har anställt de smartaste personerna han känner för att brainstorma några gånger om året. De kan börja diskutera självbyggande maskiner och sluta med en potentiell lösning på säker kärnkraft.

Och så tar de patent på allt. Med på varje möte är en advokat och patentexpert som spelar in och antecknar allt som sägs. En enda lunch resulterade i 36 potentiella uppfinningar.
De söker idag 500 patent om året.

Kritiker kallar Myhrvold för ett patenttroll som samlar på sig allt för att kunna stämma andra för patentintrång och därigenom tjäna pengar.

Att de kan ösa ur sig patent är en kombination av intelligens och väldigt tillåtande patentlagar. Kritiker kallar Myhrvold för ett patenttroll som samlar på sig allt för att kunna stämma andra för patentintrång och därigenom tjäna pengar. Att det är det som är den egentliga affärsidén.
Myhrvold säger att han ännu inte stämt någon, och hoppas slippa stämma någon någonsin. Han vill skapa nya uppfinningar och sälja patenten.

En patentexpert som dock stämmer för fullt är biotechföretaget Monsanto. En multinationell jätte med 15 000 anställda som fokuserar på genmanipulerade grödor och livsmedel – men som också vill ta patent på grisen.

Japp, det stämmer.

2005 ansökte de om patent på vissa gener i grisar som de säger sig ska vara en del av den genmanipulerade supergris de tänker avla fram, och således deras intellektuella ägodel. Det visar sig dock att dessa gener även finns i väldigt många vanliga grisar, vilket skulle innebära att Monsanto plötsligt äger grisbonden Karl-Petters suggor också.
Bara att pröjsa licenspengar eller bli stämd Karl-Petter.
Detta har delvis redan hänt med Monsantos genmanipulerade grödor, och företaget ses av många kritiker som ondskan på jorden.

Som ni märker är patentvärlden snårig som Burt Reynolds bringa. Tur då att vissa patent lugnt somnar in på USA:s patent- och registreringsverk. Patent som ingen lär bråka om. Patent som är så usla att skribenten Scott Seegert letat fram dem ur de dammiga arkiven och nu bjuder Din Tekniks läsare på humor (läs Försök inte detta hemma, sidan 16).

Själv har jag kommit på ett enda patent som kommer att slå undan benen på både Nathan Myhrvold och Monsanto.
Jag ska ta patent på att ta patent.

PUBLICERAD I DIN TEKNIK #8 2008