Nörden är den nya hjälten

Vi närmar oss en värld där Clark Kent är hjälten och Stålmannen alter egot.

– Men ååhhh, det är ju Stålmannen ju, ser du inte det!? skriker biopubliken inuti sina huvuden.
Den rakryggade Clark Kent sitter djupt koncentrerad vid skrivmaskinen på redaktionen. Under den analt strukna kostymen pressar musklerna på som överjäst deg. Hakan är av granit, håret som nyspunnet svart silke och kindbenen höga som värmländska tallar.

Lois Lane står med blyertspennan i munnen, ser på Clark och tänker ”Han känns bekant på något sätt”.
Ingen känner igen honom. Varför? Jo, han har glasögon och är rätt nördig.
Stålmannen däremot är en ”man of action”, han ödslar ingen tid framför en bok eller datorskärm i onödan. Han är 90 kilo flygande maskulinitet.

Den intellektuella, lite nördiga, människan har alltid stått i skuggan av den fysiska och tuffa motsvarigheten. Därför är också det nördiga alter egot Clark Kent den perfekta täckmanteln för Stålmannen. För vi bryr oss inte om nörden. Eller så trakasserar vi honom eller skräms av hans underliga kunskaper.

Faktum är att när Stålmannen skapades 1932 var han en skurk som hade telepatiska krafter. En ond nörd.
Han gjordes om 1933 till den hjälte han är idag. Istället fick skurkarna bli nördiga, onda genier – som Lex Luthor.    

Röd mantel, muskler av stål och röntgensyn är inte till mycket användning när det kommer till teknologiska visioner som ska rädda världen.

Men kanske närmar vi oss nu en värld där Clark är hjälten och Stålmannen alter egot. 1,4 miljarder uppkopplade människor (en siffra som ökar med 140 miljoner per år) tyder på det.
Röd mantel, muskler av stål och röntgensyn är inte till mycket användning när det kommer till teknologiska visioner som ska rädda världen.

På sidan 30 kan du läsa om människorna som alltid varit Clark Kent, men som har en Stålman inuti som få brytt sig om. Om übergeeken Jesse Dailey eller om Gordon Van Dyke, som geekat sig fram till drömjobbet på spelföretaget Dice i Stockholm. Hans alias på nätet? Lex Luther förstås (Luthor var upptaget…).

Och, är du en Stålman som börjar känna dig lite daterad? Har dina små Clark Kent-barn mer koll på läget än du själv? Kolla in sidan 45, där Kjell Eriksson listar 25 oumbärliga kunskaper för den moderna människan.
Trevlig läsning.

PUBLICERAD I DIN TEKNIK #5 2008