Är du världens värsta granne?

Tänk en extra gång innan du rusar ut i morgonrocken och kastar ägg på grannens gäster.

25 juli, 2008. Det är som om en kilometerlång rullande julgran väller fram genom New Yorks gator. Flera hundra cyklister tjoar som mandriller och ringer med ringklockorna i det årliga cykelmanifestet Critical mass.

Patrick Pogan, färsk ut från polishögskolan, står bredbent mitt i cykeltåget. Han väljer ut ett offer, siktar in sig och söker sig som en tomahawk-missil mot mål. Ett par steg åt sidan och pang! – en tackling värdig en linebacker i high school (vilket Pogan förstås tidigare var).

Christopher Long flyger av sin mountainbike och landar som en trasdocka i rännstenen. Han åtalas bland annat för att ha kört på sergeant Pogan…

Nu råkar det vara så att det är 2008 och det finns sisådär åtta miljoner kameror i händerna på folk bara i Sverige – antingen i mobiltelefonen eller separat*. Så Patrick Pogans tackling fångades förstås på film och nu riskerar han både sitt jobb och ett åtal för mened (eftersom han ljög i polisrapporten).

Både Pogan och Horohoe kölhalas digitalt på nätet. Upp och ner längs forum och kommentarer.

Det som gör det ännu mer korkat är att det inte är första gången. Ett år tidigare gjorde sergeant Timothy Horohoe exakt samma sak. Denna gång åkte Richard Vazquez med huvudet före ner i trottoaren och allt fångades på film.
Och inte bara en snutt på Youtube som i fallet med Pogan, utan 12 minuter som visar hur poliser arresterar folk till höger och vänster och sedan ljuger om det i rapporterna (som klippts in tillsammans med kommentarer av filmaren). Runt Horohoe flockas en hord av kameror och mobiler när han och hans kollegor brottar ner 150 centimeter korta kvinnor i New Yorks betong.

Både Pogan och Horohoe kölhalas digitalt på nätet. Upp och ner längs forum och kommentarer. Inte helt oförtjänt förstås, men när en kort film sprids som kräksjuka genom cyberrymden blir den inte bara väldigt effektiv, utan samtidigt väldigt onyanserad.
Vi får bara se idioter i uniform som oprovocerat ger sig på cyklister, inte vad som skett innan.
Faktum är att Critical mass är en oplanerad och informell aktion som på många håll i världen är allt annat än trafiksäker, och kan uppfattas oerhört provocerande för en färsk polis med order att skydda den vanliga trafikanten.

Visst, båda dessa poliser är utbildade i att hantera stress och ska aldrig, aldrig bete sig som de gjorde. Men tänk en gång extra när du ser en film på Youtube och läser de ursinniga kommentarerna under. Nästa film kan vara på dig när du till slut fått nog av grannens ständiga festande och i morgonrock står och skäller så tungan domnar.
En festdeltagare hade nämligen en kamera och nu ligger du ute på Youtube under rubriken ”Världens värsta granne”. 

*Statistik från Elektronikbranschen

PUBLICERAD I DIN TEKNIK #9 2008