Världens manligaste läscirkel

Möt gänget som gör böcker till något macho. 

Det är tufft med böcker.

De kallar sig The Scorpions, är anonyma och har kodnamn som tagna ur ett Counterstrike-lag: The Judge, The Spaniard, #8 och MC Trouble.
De träffas var 45:e dag i lokaler prickade av hälsovårdsmyndigheten där de diskuterar den aktuella boken, dricker Pabst blue ribbon-öl och möts i mentala och fysiska utmaningar.
– Vinnaren får välja nästa bok. Kravet är att den inte får ha förekommit i Oprahs bokklubb, säger The Judge till Café.

The Scorpions, som bildades 2008 och har uppmärksammats i stora litteraturmedier som New Yorker, inkluderar allt från jurister till journalister. Mötena går ibland överstyr:
– En gång var vi på en skjutbana i New Hampshire. Vi hyrde diverse hel- och halvautomatiska vapen. Vår tidigare erfarenhet var begränsad till Nintendos ”Duck hunt” så vi var inte helt bekväma. Sean (a.k.a #8) påpekade att min pistol var laddad och att jag i misstag riktade den mot Jeremiah (a.k.a Shackelton). Jag trodde magasinet var tomt och skulle precis pressa avtryckaren. Jag bröt nästan mot Scorpions tredje regel: ”Döda aldrig en annan Scorpion”.

Hur gick det senaste mötet?
– Bra. Vi var på the Medieval Manner, en av de mest motbjudande teaterrestauranger som någonsin skapats. Föreställningen var usel och maten byggde på ämnen icke godkända av FDA, men ölen flödade. Den fysiska utmaningen var att försöka träffa Tanaka i huvudet med det största kalkonbenet.
Boken var Graham Greene’s Makten och härligheten, Scorpbetyg: B+.

Har du några tips till svenska män som vill starta en bokcirkel?
– För det första, ha som krav att varje medlem ska skriva under i blod på att (1) läsa varje bok, (2) dyka upp på varje möte och (3) kick ass. För det andra, fråga om de läst någon av böckerna på Oprahs Book club, om svaret är ’ja’ bör du hitta en annan medlem. Slutligen, håll mötena på platser där man finner “wretched hive of scum and villainy”.

Diskuterar ni verkligen böckerna?
– För att citera Shakespeare: Boken är själva grejen.

Scorpions fem favoriter

1. Blodmeridianen, Cormac McCarthy
“Fåglarnas frihet förolämpar mig”. Citat  som detta och våld, allvarligt våld, på varje sida.

2. World War Z, Max Brooks
Du kommer att bli överraskad av hur intelligent en bok om zombies kan vara. 

3. Att ha och inte ha, Ernest Hemingway
En enarmad romsmugglare med attityd fångad i affärer med skumma figurer på Kuba. 100 procent Scorp-certifierad.

4. Geek Love, Katherine Dunn
En man utsätter medvetet sin fru för strålning för att se till att deras barn blir freaks så han kan använda dem i sin kringresande cirkus. Skruvat och stört – och inte långt ifrån familjebakgrunden hos en del Scorps.

5. MEG: A novel of deep terror, Steve Alten
En förhistorisk haj i djupet av Stilla havet klurar ut hur den ska ta sig upp på land och massakerar sedan mänskligheten. Bara omslaget fick en liten pojke på tunnelbanan att börja gråta.

PUBLICERAD I CAFÈ november 2009