Pax för månen!

Visste ni att alverna och gnomerna äger månen?

Redan 1952 gjorde “The Elves, Gnomes and Little Men’s Science Fiction, Chowder and Marching Society of Berkeley” anspråk på vår närmaste lilla rymdgranne. Det var en förening på Berkeley-universitetet och de gjorde det som ett PR-trick. (Läs historien här: http://jophan.org/mimosa/m18/cole.htm).

30 år senare var det den misslyckade buktalaren Dennis Hopes tur att skriva brev till amerikanska regeringen med påståendet att han äger månen.
Detta eftersom det finns en lucka i 1967 års ”Outer space treaty” i FN. Den förbjuder bara nationer att äga månen, inte enskilda personer. Enligt Dennis, alltså.

Dennis håller på än idag, och du kan köpa en sjötomt vid Stillhetens hav via hans företag Lunar embassy, där han är chef med titeln ”Head cheese” (det finns filialer under olika namn över världen, Moonshop.se heter det i Sverige).

Dennis säljer alltså tomter på månen – och folk köper dom. De flesta ser det som en kul grej, som att döpa (”köpa”) en stjärna åt sin kära – men det finns också de som verkligen tror att de äger en del av månen, en del som kan bli värdefull en dag.

Försäljning av månen är förstås nonsens. Det finns inget kryphål i ”Outer space treaty”. Det är till och med mer nonsens än när en rysk hi-tech-ubåt dyker 4 000 meter under Nordpolens isar och placerar en meterlång rysk flagga av titan på havsbotten – och sedan hävdar att Nordpolen tillhör dem.

Det är inte guldrush längre. Man kan inte skrika ”pax för månen!”.

Dennis Hope har, enligt BBC, tjänat 50 miljoner kronor på Lunar embassy.

Men lurigast av alla månmäklare är The Lunar Republic. De kritiserar ”oseriösa månmäklare som Dennis Hope” och säger sig ha skapat en egen månrepublik och samlar pengar för att kolonisera månen redan 2012(!).
Kennedy II Lunar Exploration Project heter bygget och 125 kronor kostar tomterna. Problemet är att det endast är en sajt, inget annat.

Precis som med nigeriabrev och annat lurendrejeri på nätet ser 99 av 100 det för vad det är. Men den 100:e ser en möjlighet till en bättre framtid och sätter in en slant. Det är en slant för mycket.
Dennis Hope har, enligt BBC, tjänat 50 miljoner kronor på Lunar embassy.

Och förresten så är det Chile som äger månen. Jenaro Gajardo Vera, en chilensk advokat, skrev en egen lagfart över månen som gjorde den till hans 1953.
Hans testamente skänkte sedan månen till det chilenska folket.

PUBLICERAD I DIN TEKNIK #12 2007