Bli empatisk med teknik

För dig som vill må lite sämre.

Det var som om någon högg en finsk förskärare i ryggslutet och vred om.
Så brukar jag försöka förklara hur det kändes när diskbråcket kom och hälsade på för fyra år sedan. I brist på en bättre beskrivning.

”Låter jobbigt” grimaserar den jag pratar med, men han kan ändå aldrig riktigt förstå. Och själv har jag aldrig blivit våldshuggen i svanken med kniv heller, tack och lov.

Det är många gånger jag önskat att jag kunde föra över min sjukdom, illamående eller smärta på någon som bagatelliserat mitt tillfälliga tillstånd. Många är det som tyckt jag är mesig när jag ligger totalt sänkt i soffan dagen efter sex öl på krogen, bara för att min mage är svagare än Bill Gates.

Men snart, då jävlar.
Den helt analoga graviddräkten – som ska låta männen få känna på hur det är att släpa runt på en extra människa i magen (se Paul på sidan 48) – är äldre än Tom Jones. Nä, nu börjar det verkligen hända saker.

I oktober förra året tog Loughborough university fram en dräkt som simulerade artros (reumatism). Dräkten gör det svårt att röra sig och skickar hetta och stickande smärta rakt in i lönnfettet. Poängen är att vårdare och arbetsgivare ska kunna sätta sig in i hur det känns.
275 000 kronor kostar dräkten.
För dyr och för nischad, men helt klart på rätt väg.

I det andra scenariot åker man till apoteket
där apotekaren verkar ge en gift istället för medicin.

Virtual Hallucinations är en annan variant. Ett set med öronsnäckor och glasögon som simulerar schizofreni. Det används av vårdare och polis i minst sex stater i USA så att de lättare ska kunna hantera en psykiskt sjuk person.

Virtual Hallucinations finns med två olika scenarion: I det ena åker man buss där folk försvinner och dyker upp, fåglar klöser på fönstren och röster viskar: ”Han tar dig tillbaka till FBI”.
I det andra åker man till apoteket där apotekaren verkar ge en gift istället för medicin och hotfulla kunder stirrar på en med avsky.

Så om jag kan få min sambo att ta på sig artrosdräkten och Virtual Hallucinations samtidigt kanske hon slutar fråga om jag vill följa med ut på en löparrunda dagen efter en svensexa.

P.S Glöm inte: Det är inte rock’n’roll om inte brallorna gör ont. D.S

PUBLICERAD I DIN TEKNIK #8 2007