Snabbt men snett

SÅ VAR DET INTE TÄNKT: Raketer ska föra människor till månen, inte brev till Borås.

Redan på 1200-talet rapporteras det om explosioner av raketer på slagfält i Kina – och den 16:e mars 1926, när uppfinnaren Robert Goddard skickade iväg den första raketen med flytande bränsle, kunde få ana det vågade experiment som komma skulle. Och det från svenska Postverket.

Den 1 november 1961, när den stora raketfebern nådde Sverige, genomfördes  den första raketpostuppskjutningen från Rindö utanför Vaxholm. Raketen flög tyvärr fel, så breven hamnade i Solöfjärden.

Inte gick det bättre nästa gång. Vid ett försök på Järvafältet i Stockholm exploderade raketen vid start och spred vidbrända brev över nejden. Den 24 augusti 1969 sköts en raket med post mot Norge från den svenska sidan av Grövelsjön. Raketen nådde en höjd av 900 meter och en hastighet av hela 600 kilometer i timmen. Fallskärmen löstes aldrig ut, så större delen av posten förstördes när ­raketen kraschade.

Eldsjälarna bakom experimentet var Stig Reidmar, Sigurd Tullberg och Gilbert Svensson som bildade Stiftelsen Jubileumspostflygningen. 1975 flög det sista brevet med raket över himlen.
På Postmuseum i Stockholm pågår just nu utställningen Raketpost.

PUBLICERAD I DU&CO #4/2011