I skuggan av Laika

Vill du veta hur det är ute i rymden? Fråga aporna.

Året är 1959. Det är en solig torsdag i Kamerun och schimpansen Ham sitter och käkar termiter. Då plötsligt, mitt i en extra knaprig tugga, får han ett nät över sig och innan han hinner tänka ”oh oh ah ah” är han halvvägs till zoo.

Sedan går allt väldigt snabbt.

Precis när Ham hunnit vänja sig vid ett liv i djurparken kommer en man i en militärfrisyr så vältrimmad att man kan ställa klockan efter den, och sätter honom på ett flyg över Atlanten.
Två år senare sitter Ham fastspänd i en Mercury Redstone-raket på en rymdbas i New Mexico, USA, och tänker: ”det här känns inte riktigt rätt”. 

Strax är han uppe i 9 400 kilometer i timmen och det dallrar rejält i kinderna.

Det börjar mullra i cockpiten och Ham försöker tänka glada tankar. 10…9…8…Ham tänker på termiter i Kamerun och så PANG! får han en elefantspark i ryggslutet och raketen lyfter från marken.

Strax är han uppe i 9 400 kilometer i timmen och det dallrar rejält i kinderna. Efter 16 minuter (6,6 minuter viktlös) och 250 kilometer rakt upp landar han utmattad och lätt uttorkad i Atlanten.
Ham, den första schimpansen i rymden, banar väg för Alan B. Shepard, Jr., som den 5 maj 1961 blir USAs första mänskliga astronaut.

Vi människor må ha varit först med att poweryoga och spika väggpanel, men vi var långt efter djuren ut i rymden.

Under rymdkapplöpningen körde ryssarna med hundar och amerikanerna med apor. Innan Laika hade ett gäng andra hundar varit utanför atmosfären och vänt (om än inte ända ut i rymden). Smelaya (”Modig”) rymde dagen innan avfärden 1951 men kom tillbaka och överlevde en tur i en raket. Senare samma år var Bobik smart nog att rymma och inte komma tillbaka. Istället plockade man upp en intet ont anande ersättare utanför en lokal pub.

Men vad tycker egentligen djuren om rymden? Enligt Laura Lewis på NASA tar det fem minuter innan viktlösa möss svävar runt, putsar sig och käkar precis som vanligt. Ingen panik där alltså.

Vad schimpansen Ham tyckte vet ingen säkert, men han blev en levande rymdlegend och relaxade på zoo innan han dog 1983. Hans kropp finns preserverad på International Space hall of fame i Alamogordo, New Mexico.

Snart är det vår tur. Om ett år ska de första privata rymdskeppen lyfta mot skyn, med turister ombord. Och från Kiruna.
I detta nummer intervjuar vi Richard Branson, vd för Virgin Galactics och rymdens charterguru nummer ett.

PUBLICERAD I DIN TEKNIK #3 2008