Slumpens ugn

SÅ VAR DET INTE TÄNKT: En nyfiken professor letade efter stridsplan men fann mikropopcorn.

Det började med en professor och en chokladkaka. ­
Dr Percy Spencer var en självlärd ingenjör du inte kunde hälsa på i korridoren utan att han började undersöka dina nya skor. Slits de snabbt? Varför är de sydda sådär? Inom en minut stod han med din ena sko i handen för att granska den. Han ville veta exakt hur den var tillverkad.
Därför kunde han inte heller ignorera chokladkakan. Den med jordnötter som låg i hans ficka den där historiska dagen 1946.

Percy Spencer var då en framstående elektroingenjör på företaget Raytheon. Han byggde bland annat magnetroner som skulle sitta i försvarets radaranläggningar. Under ett magnetrontest körde han ner handen i fickan och upptäckte att chokladkakan hade smält.
Han blev nyfiken och gjorde ett nytt experiment.
Denna gång la han några popcornkärnor vid magnetronen och såg med barnslig förtjusning hur kärnorna hoppade runt, sprack och till slut skickade popcorn över laboratoriet.
Nästa morgon var det dags för ett ägg. Percys kollega såg häpen ut när han plötsligt stod med het äggula över hela ansiktet.

Av en slump hade Percy Spencer uppfunnit något som skulle revolutionera matlagningen och bli en mångmiljardindustri. Han letade efter sovjetiska stridsplan men hittade mikropopcorn.
Senare samma år patenterade Raytheon mikrovågsugnen. En prototyp testades i en restaurang i Boston och 1947 lanserades de första kommersiella modellerna. De var gigantiska, 1,7 meter höga och 350 kilo tunga.

PUBLICERAD I DU&CO #2/2012