Labbmiss blev unikt företag

SÅ VAR DET INTE TÄNKT: Forskaren Saeid Esmaeilzadeh skulle framställa kristaller. Men ugnen gick sönder och ut kom i stället världens hårdaste glas. Upptäckten blev företaget Diamorph AB.

En dag 2002 skulle Saeid Esmaeilzadeh, docent i materialkemi vid Stockholms universitet, som vanligt framställa en sorts kristaller i en ugn. Men experimentet misslyckades. Kylvattnet till en ugn försvann och den stängdes av.

När Saeid undersökte smältan märkte han att han fått fram ett glas som var hårdast i världen och som kunde få magnetiska egenskaper om man tillsatte vissa metaller. Det var dessutom förhållandevis lätt att tillverka. Materialet var helt unikt.

– På den här tiden var jag en riktig labbråtta som fick stor frihet att arbeta. Om jag inte fått det hade det här aldrig varit möjligt, säger han i en intervju i SvD.

Saeid utvecklade materialet och det misslyckade experimentet förvandlades till företaget Diamorph, med sju anställda, där han nu är ordförande. De tar bland annat fram en ny typ av implantat för förslitningsskador i leder, samt olika rullager till vindkraftverk.
Investerare från bland annat Kina har visat intresse och Saeid hoppas få till massproduktion inom kort.

PUBLICERAD I DU&CO #3/2011