I ljudets hastighet

Det börjar som muntortyr men slutar med ett leende.
Test av Philips Sonicare.

sonicarewebb

Nej, det här går inte. Det är muntortyr. Mitt ansikte skrynklas ihop som om jag råkat snorta wasabi. Det kittlar som om döden själv är framme med en gåsfjäder.

Jag har precis stoppat Philips eltandborste Sonicare Elite i munnen för första gången och det känns som att tandköttet ska hoppa ut och springa och gömma sig bakom tvättmaskinen.
Och så känns det också de tre nästkommande tillfällena – men sedan, nästan obemärkt vänjer sig munnen.

Ska tilläggas att jag inte använder eltandborste annars. Det gör däremot min sambo, och hennes gamla 1800-talsmodell brummar trött i jämförelse. När båda står och borstar bredvid varandra är det som att vi står och varvar varsin bil vid ett trafikljus – jag i en Ferrari, hon i en gammal pickup.

För Sonicare lever upp till sitt namn. Det går undan. Den vibrerar faktiskt så snabbt att det blir en lätt tjutande effekt: således Sonicare.
Borsthuvudet är format som en vanlig tandborste (och inte runt som hos en del andra eltandborstar) men med urgröpningar så att man ska komma åt mellan tänderna. Det följer även med ett mindre borsthuvud för barn eller allmänt tystlåtna människor.

Tandborsten hjälper en att dela upp borstningen i fyra delar: övre raden, fram och bak, samt undre raden, fram och bak. Den piper till när det är dags att byta. Ett sådant standardprogram tar två minuter.
Sedan har den några olika extraprogram att köra, som massage samt kombination av rengöring och massage. Ganska enkla och relativt intetsägande funktioner.
Men det här är också en eltandborste som, befriande nog, skiter i tjusiga effekter. Den fokuserar på att borsta, rätt och slätt.

Mitt experiment har gjort att hela ”järnjungfrun” luktar ekologisk ketchup.

Eller nja, det är inte helt sant. Min Sonicare är nämligen en ”deluxe-variant” med ett ställ som rengör borsthuvudena med UV-ljus. Eller rättare sagt, det dödar bakterierna. I alla fall enligt Philips.
Man stoppar in borsthuvudena i något som liknar en hi-tech-järnjungfru och stänger igen. Sedan lyser UV-lampan på dem i tio minuter.

Jag kan i alla fall säga att borsthuvudena åtminstone inte grovrengörs, eftersom mitt experiment för att testa detta nu gjort att hela ”järnjungfrun” luktar ekologisk ketchup. Och det lilla borsthuvudet för barn smakar Vesuvio (kanske en succé för de knattar som vägrar borsta tänderna…).

Faktum kvarstår dock, att efter två minuter med det här jetplanet till eltandborste känns det faktiskt som att jag varit hos tandläkaren. Och då menar jag inte att kall svett torkar in i huden, utan att munnen känns riktigt fräsch.

Puss.Philips Sonicare Elite HX6932/10
Betyg: 4
Pris: 1 500 kr
www.sonicare.com

Funktioner
Laddningsbart batteri 
Smartimer 2-minuterstimer
Quadpacer Intervalltimer 
Ljussignal visar batteriladdningen 
 
Specifikationer:
Spänning Flerspänningsladdare V 
Hastighet 31 000 borsttag per minut 
Batterityp Laddningsbart litiumjonbatteri 
Drifttid (full till tom) 20 tvåminutersborstningar 
   
Medföljande tillbehör:
UV-rengörare 
Mjukt resefodral 
Flexcare-handtag 
Proresults-borsthuvud av standardtyp 
Reseladdare 
Kompakt Proresults-borsthuvud 
Extra färgringar till borsthuvuden 3 bit 
 
Flexcare-funktioner:
Go Care
En minuts borstning i Clean-läget, för snabb rengöring.
Max Care
3-minuters borstning för utökad rengöring.
UV-rengörare
Allt-i-ett-lösning för rengöring, laddning och förvaring.
PUBLICERAD I DIN TEKNIK #6 2008