En tung plan

McHippo & Co: en mellanläsk, spröda pommes frites och en saftig nygrillad bit flodhäst mellan två halvor grovt bröd. Mums! Tänk vad som kunde ha varit.

Det här är en historia om två dödsfiender som slöt sig samman under en kort tid för att genomföra en galen, men logisk, plan.

Major Frederick R Burnham har beskrivits som ryttaren på gränsen till mörkret – en äventyrare, legoknekt och scout som kände till ”de mörkaste skuggorna i det mörkaste av Afrika”. Han är förebilden till Indiana Jones och scoutrörelsen i USA och gick under epitetet ”den mest fulländade människa som någonsin levt”.

Fritz Duquesne var boer. Han var frilansande spion, en bedragare och gick under en mängd olika alias. I stora drag var han precis som Burnham, med den skillnaden att hans ansikte var etsat på den smutsiga sidan av myntet. Han stred mot britterna i Boerkriget 1899 där de båda männen hade som uppgift att ta död på varandra.

Deras expertkunskaper om Afrika förde dem dock samman tio år efter kriget – som entreprenörer.

 ”Jag är till naturen en optimist.”

I USA rådde köttkris, det fanns för lite boskap och det var ont om betesmark. ”Vi kommer att få äta hundar, precis som i Tyskland”, gick ryktet. Men Burnham hade kommit på en win-win-lösning, en disruptiv innovation – och Duquesne hade analyserat dess potential. För samtidigt som det var brist på kött tog vattenhyacinten död på Louisianas träskmarker – och vad skulle kunna råda bot på kött­krisen, skapa nya betesmarker och utrota vattenhyacinten på en och samma gång?

Jo, flodhästar.

Planen att importera flodhästar till Amerika från Afrika kan låta fullständigt galen men det fanns faktiskt en hel del logik i tanken. Höns, grisar, kor, får – alla var det djur som importerats till Amerika, så varför inte flodhästar?

1910 presenterade kongressmannen Robert Broussard i Louisiana förslaget med numret HR23261, även kallad ”The Hippo Bill”. Fred Burnham gav vittnesmål (efter Fritz Duquesnes research) och inledde med orden: ”Jag är till naturen en optimist.”

Anledningen till att vi i dag inte kan beställa flodhäst på restaurang är inte enbart det faktum att människor hade svårt att se sig själva äta dessa badglada bjässar.

Jon Mooallem, författare till artikeln ”The American Hippopotamus” på The Atavist berättar i podcasten This American Life att huvudskälet var bristande kommunikation mellan de inblandade. Otydliga brev skickades mellan kontinenter, Broussard fick influensa och Burnham reste runt i Mexiko. ”Hade de haft mejl i varsin mobiltelefon hade vi ätit flodhäst i dag”, säger han.

PUBLICERAD I DU&CO #2/2014