Välkommen till jättens år

I Kina är det grisens år. I västvärlden är det jättens – eller speciellt två jättars år. Giganterna Microsoft och Apple har bestämt sig för att flytta fram skyttegravarna några mil under 2007.

 

Microsoft lyckas äntligen klämma ur sig Windows Vista och lanserar dessutom mp3-spelaren Zune inom kort. En rak höger mot Apples Ipod.

Apple å andra sidan duckar, och släpper Iphone. Som ett ”jaha, släpper ni en mp3-spelare nu? Det gjorde vi för fem år sedan, nu går vi vidare”.

 

Enligt Microsoft är Zune förberedd för telefon och andra tjänster i och med sin wifi-funktion. Och det är tur för dom det. Frågan är bara om Zune är en tillräckligt spännande produkt att bygga vidare på.
Skaffa dig en egen uppfattning om Microsofts mp3-spelare i Sveriges största Zune-test på sidan 122.

 

Iphone var bara en tidsfråga. Mp3-spelartillverkarna måste in med telefon i sina produkter för att inte gå under nu när mobiltelefonerna får integrerade mp3-spelare. Apples nya lansering är det första steget mot den multipryl vi väntat på, den lilla spelare som kommer att innehålla allt framöver.
Tiden med en mp3-spelare i ena fickan, en mobil i den andra och en handdator i den tredje är över innan Henke Larsson slutar göra mål för någon toppklubb i Europa.

Vi går igenom Iphones funktioner på sidan 16.

 

Tiden med en mp3-spelare i ena fickan, en mobil i den andra
och en handdator i den tredje är över innan Henke Larsson
slutar göra mål för någon toppklubb i Europa.

 

Men det är ändå Vista som kommer att påverka våra liv mest. Microsoft må apa efter Ipod med sin Zune, men de är fortfarande den fetaste grisen i stian i och med sitt gamla Windowsmonopol. De flesta av oss kommer att sitta framför Windows Vista inom två år.

 

Microsofts och Windows problem har länge varit säkerhet och enkelhet kontra flexibilitet. Allt ska vara automatiskt och användarvänligt, vilket driver den vane användaren till att börja tugga på tangentbordet.
Kommer Vista, i dessa piratkopieringstider, att fokusera hårdare på kontrollen och säkerheten och bli värre än tidigare operativsystem? Eller har de uppfunnit nåt helt nytt?
På sidan 103 går vi igenom nyheterna i Windows Vista. Och i nästa nummer kommer ett stort test.

 

I Kina är det grisens år. Enligt kineserna är grisen driftig. Microsoft och Apple är två av de driftigaste företagen de senaste decennierna.
Men de har fått tuff konkurrens i stian. Google, vår egen Niklas Zennström (läs om hans nya tv-projekt Joost på sidan 63) och spelföretagen vill också vara med och böka i leran.

Och bakom kommer uppstickare som webbläsaren Firefox skapare Blake Ross och hans nya projekt Parakey (läs intervju på sidan 66).

Glad Påsk!

PUBLICERAD I DIN TEKNIK #3 2007