När verkligheten är för svag

Varför nöja sig med en virtuell värld när man kan göra verkligheten lite bättre istället?

vrintrowebb

Kapten John Doe sitter på huk i ett skyttevärn och ser ut över en öde, halvt sönderbombad, stad. Inte en kackerlacka syns till. Solen står i givakt, det är som att befinna sig i en klick smör som fräser i en stekpanna.
John torkar svetten ur pannan och drar ner ett par svarta hi tech-goggles över ögonen.

Då, från ingenstans, fylls staden plötsligt av krypskyttar och fiendetrupper beväpnade med raketgevär.

I glasögonen blinkar en pil mot en lagerlokal i utkanten av staden. Samtidigt visas lokalens omgivning i 3D och en kort text beskriver vad som troligen väntar innanför dess dörrar.
Johns befäl har sänt order.

Men innan John hinner sätta iväg mot lagerlokalen får han en ny order och attacken avbryts. Han skjuter upp glasögonen i pannan och som genom magi är staden helt öde igen.

Tekniken som används kallas Augmented reality (AR), eller förstärkt verklighet.

Några hundra meter bort sitter överste Smith med en liten dator i knäet. Han placerar ut, och flyttar runt, fiendetrupper i en 3D-bild av den sönderbombade staden på skärmen. Samma trupper som dyker upp i kapten John Does hi tech-goggles.
Det är live-fire-träning hos “Marine Corps Training and education technology division” i USA.

Tekniken som används kallas Augmented reality (AR), eller förstärkt verklighet. Datoriserad grafik och information placeras i en riktig fysisk miljö. Den sönderbombade staden är verklig, men den är tom. I AR-glasögonen projiceras fiender och information som fyller staden när man ser igenom dem.
Som ett datorspel inbyggt i verkligheten.

AR används redan idag för att ge soldater information om slagfältet I realtid, samt hjälper kirurger i svåra operationer.

Tekniken är i sin linda, men används inom flera olika områden redan idag. YDreams i Portugal har utvecklat en AR-sighteeing-kikare kallad VSS. Det första exemplaret sitter i 1100-talsborgen Pinhel i nordöstra Portugal.
Turister som tittar genom kikaren får information om det de ser. Och animerad grafik visar hur olika delar byggdes och förstördes.
I Frankrike, nära Poitiers, bygger nöjesparken ”Parc du futuroscope” ett AR-safari för 70 miljoner kronor. Besökarna åker tåg genom en park, men istället för att en riktig gibbonapa hoppar upp och snor deras dyra sorbetglassar ser de virtuella djur genom varsin AR-kikare.

Virtuella kackerlackor har sprungit över deras fötter.

På universitetet Jaume I i Castello, Spanien, har psykologer använt AR för att behandla fobier. Patienter med insektsskräck har trätt AR-glasögon över huvudet och virtuella kackerlackor har sprungit över deras fötter.

Det finns också några AR-kliniker för kirurgi där kirurgerna kan få information och 3d-skanning av patienten i glasögonen, istället för att ständigt behöva titta upp och läsa från en skärm vid sidan om.

För att augmented reality ska ta fart ordentligt krävs att till exempel militären börjar använda det ordentligt, som med så många andra tekniska innovationer (gps och internet är kanske de två mest kända).
Vinsterna är uppenbara. Tänk om det i vindrutan i bilen gick att få vägbeskrivning, namn och skyltar grafiskt utmålade framför sig när man kör.
Eller glasögon som gör allt runtomkring till en miljö för ett spel.

PUBLICERAD I DIN TEKNIK #1 2008