Balansera för livet

Internet har väckt liv i trenden att surfa på fordon. En trend som kan vara endast korkad, eller helt livsfarlig.

 Sydafrikan surfar på taket till ett tåg.

 

Den röda pickupen åker i 30 kilometer i timmen. Samtidigt klättrar föraren, en man i 25-årsåldern, sakta ut genom dörren och mot bilens tak. Snart är han nästan två meter upp och balanserar, med förarsätet tomt.

Men han hinner aldrig komma till rätta. Bilen börjar kränga åt höger och sekunder senare blir mannen tvungen att slänga sig av biltaket och ner på den asfalterade gatan i en typisk amerikansk förort.

Bilen smäller in i ett träd. En så kallad ”Ghost riding the whip” som gick snett. The whip betyder i dessa sammanhang bil.
Just den här filmen har 360 000 personer sett på Youtube.

 

Knäppt eller inte – att åka på förarlösa bilar, på motorhuven eller taket, är en fluga. Det har Youtube bestämt. Eller det kanske var en fluga, det går som bekant snabbt på nätet.

 

Amerikanska ungdomar – för det är mest ungdomar, som är amerikanska – hittar på nya Ghost rides och lägger ut filmerna på Youtube.
En får bilen stulen när han sitter på motorhuven, en annan hänger ute i förardörren och slår hakan i en parkerad bil han råkar passera och en tredje kör en lugnare variant på en gräsklippare.

 

”Trainrider” var en tysk 20-åring som led av leukemi.
För att ”leva livet” i slutet av sin levnadstid red han på höghastighetståg. 

 

”Ghost riding the whip” har sitt ursprung i hiphop-kulturen kallad Hyphy i Kaliforniens Bay Area och fick sitt stora genomslag i hela USA med gruppen E-40s låt ”Tell me when to go” från 2006.

 

De som inte nöjer sig med att vara lagom korkade och krocka bilar hoppar på tåg. I Stockholm har flera ungdomar omkommit när de åkt ovanpå tunnelbanetåg eller klämts mellan vagnar.

 

Och nu har tågsurfningen fått en egen legend tack vare internetfilmer. Han kallade sig ”Trainrider” och var en tysk 20-åring som led av leukemi. För att ”leva livet” i slutet av sin levnadstid red han på höghastighetståg. 

250 kilometer i timmen ska det ha gått som snabbast, enligt filmerna. Det är svårt att avgöra deras äkthet och den exakta hastigheten.

 

Han ska ha avlidit 2006 på grund av sin sjukdom. Förstås finns också de som tror att allt är ett påhitt. Inget är säkert. Men en nätlegend är han likväl.

 

I Sydafrika är tågsurfning ett stort problem, enligt BBC. Metrorail, företaget som sköter tågtrafiken i Johannesburg, är djupt oroade över fenomenet. De för statistik över antalet döda och skadade, men vill inte lämna ut siffrorna.

 

Den farligaste varianten är att stå på tågets tak och ducka under broar och kablar. Det finns också en variant där man hänger ut från tågets sida när det åker in i en tunnel och snuddar vid väggarna med handen.

 

Det är naturligt att ungdomar söker kickar genom att ta risker – men enligt experter är det extra utbrett när det gäller ungdomar från lägre sociala klasser, ungdomar med problem i hemmet. Behovet av bekräftelse är större hos dem.

 

Är du trött på att åka traditionellt, och vill utmana tekniken, föreslår Din Teknik att du nöjer dig med en burnout med en Segway eller kanske fäster en liten motor på din cykel.

PUBLICERAD I DIN TEKNIK #2 2007