ROBERT LÅNGSTRÖM

Journalistik, storytelling och content marketing

Month: October 2010

Fotbollens dimensioner

Två svenska tränare ska frälsa Afrika i sommarens fotbolls-VM. Men deras framgång kommer inte bara att bero på hur de formerar laget, utan också på hur de hanterar kulturkrockarna. I alla fall om vi ska tro kulturforskare Geert Hofstede.

Sydkorea, anno 2002.

När den holländske demoncoachen Guus Hiddink, år 2000, såg sitt sydkoreanska landslag på träningsplanen för första gången möttes han av en märklig syn. De yngre spelarna passade gärna till de äldre, oavsett om dessa befann sig i en bättre position eller inte.
Att inte göra så vore att visa brist på respekt.

Hiddink, holländare och van vid en väldigt hög grad av individualism, hade klivit rakt in i ett av världens mest hierarkiska samhällen. Lagets två första träningsmatcher slutade 0–5.

Read More

Lindans i Limhamn

Alexander Olin, 32, biografchef.

En del kör i timmar. Andra flyger in från Polen. Den indiske ambassadören åker bil i ett halvt dygn.
Målet är Alexander Olins Bollywoodbiograf i Limhamn. Ett galet projekt som startade 2008 och var dömt att misslyckas. Alexanders köp av den gamla biografen motarbetades av både politiker och grannar som inte ville ha någon ”blattebio”.

Read More

Martins massiva plan

Martin Walfisz, 36, spelutvecklare.

1997 grundade Martin Walfisz spelföretaget Massive Entertainment. Efter tolv år som vd tyckte entreprenören i honom att det var dags att starta något nytt.
Martin sade upp sig och startade Planeto, ett företag vars kommande spel Planeto Quiz är en korsning mellan World of warcraft och Vem vill bli miljonär – för Facebook.

Read More

Design för livet

Kajsa Cappelen Holst, 31, och Paula Kermfors, 31, entreprenörer i ekologisk design.

När Kajsa Cappelen Holst och Paula Kermfors bistod 600 flyktingar i ett Legal aid-projekt i Kairo 2003 såddes ett frö i deras huvuden:

– Vi tänkte att det måste finnas ett bättre sätt att arbeta med utveckling än i en stor och ibland svårarbetad organisation, berättar Kajsa Cappelen Holst.

Read More

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén