Vad gör ett geni om dagarna?

Ja, läs nedan så vet du.

Han ser ut som en korsning av en prylgalen pensionerad turist, en oförsiktig spion och Lawrence Tierney (spelade rånarligans ledare Joe Cabot i Tarantinos Reservoir Dogs – och Elaines pappa i ett avsnitt av Seinfeld).

Han vandrar gatorna fram i beige dockers och pikettröja, och runt halsen hänger alltid minst en mystisk svart kamera som ser ut att vara från årtiondets början.
Ibland tittar det även fram små kameror bakom hans öron, som 2000-talets rävar.
Det är svårt att känna igen ett geni när man ser det.

Gordon Bell var med och utvecklade den första datorn, och utvecklade superdatorer och nätverk innan jag ens var en glimt i min pappas öga. Idag är han senior researcher på Microsoft och står längst fram i ledet och funderar ut nya vägar för framtidens datorer och teknik.

Gordon vill kunna gå på en restaurang och kunna veta måltidens näringsinnehåll genom att skanna notan.

Några få exempel på vad som rör sig i Bells (och hans kollegor på Microsoft Next media research) hjärna:

Gordon vill kunna gå på en restaurang och kunna veta måltidens näringsinnehåll genom att skanna notan. Eller ha en pryl som håller koll på ens ätande, som säger till när man ätit för lite fibrer eller druckit för lite vatten.
Eller rentav ett program som förvarnar i förväg när du håller på att börja må dåligt av någon anledning, innan sjukdomen sätter igång.

Gordon vill också att datorn ska sluta stå och göra ingenting och istället ständigt kunna gå igenom allt material om en själv (bilder, texter, filmer, besökta webbsidor etcetera) och upptäcka trender och sammanhang och säga ”Hej, du är tillbaka i Västerås idag, här är vad du gjorde här senast”.

En mer konkret detalj Gordon funderar på är vad de i gruppen kallar ”Auto-storytelling”. Drömmen är att åka på semester, ta en massa bilder, skriva resedagböcker och filma och sedan komma hem och säga till datorn att ”blogga” dom så mamma kan se det.
Sedan sätter datorn ihop en historia av allt automastisk. Inte bara ett trist bildspel, utan en riktig story. Just för att den kan sortera och analysera material bättre. 
Datorn kan då i förlängningen också komma med förslag och insikter som vi själva inte skulle tänkt på och bli den tänkande maskin vi sett på film i åratal.

Alla kameror han bär omkring på då? Jo, Gordon Bells långtidsprojekt – och grunden till många idéer om sortering och analysering av material i datorn – är att dokumentera och skanna in allt material om sig själv och sin omgivning. Projektet kallar han för Lifebits.

PUBLICERAD I DIN TEKNIK #10 2007