Tidernas 10 sämsta superhjältar

Jean de Baton Baton Illustration: Giorgio Cantu

10. Jean de Baton-Baton

Lång, gänglig och väldigt fransk. Jean de Baton-Baton besegrade skurkarna med ”the power of frenchness”, vilket betyder genom våldsam misshandel med batong och stora mängder vitlök.
Han var medlem av superhjälteteamet Section 8 skapat av Garth Ennis och John McCrea i slutet av 90-talet. Section 8 var baserat i den irländska delen av Gotham City i serien Hitman.
Jean dog tillsammans med stora delar av Section 8 i en strid mot demoniska varelser kallade ”The Many-Angled Ones”.

Vibe Illustration: Giorgio Cantu

9. Vibe

Som Travolta på steroider. Vibe kunde sända ut ljudvågor som orsakade små jordbävningar men den välkammade puertoricanen ville mest dansa och ragga brudar.
Ingen vet hur han lyckades dansa sig in i ”The Justice League”, ett gäng tungviktare med Stålmannen i spetsen. Han kunde dock inte backspinna sig ur mötet med den galne Professor Ivo, som stoppade Vibes raggande för gott.
Paco Ramone, som var hans riktiga namn, var på ett sätt modigast av alla. Han sprang omkring i midjekorta tröjor och dansvänliga puffbyxor mitt på ljusa dan.
Moonwalka i frid Paco.

redbee

8. The Red Bee

Vad väljer en supervek åklagare för supervapen för att förvandlas till en superhjälte? Jo, supersmå flygfän.
Rick Raleigh, assisterande åklagare i Superior City, drog på fritiden på sig rosa puffärmar och gulrandiga tights och blev The Red Bee. Och för att jaga skräck i nazister och gangsters tränade han upp ett gäng bin. Ja, ni hörde rätt. De som är randiga, surrar och sticks.
Elitbiet döpte han till Michael och förvarade inuti bältspännet på sitt skärp. Ve den skurk som tvingade fram den supertränade Michael ur sitt supergömställe.
Den nazistiske superskurken Baron Blitzkrieg stoppade dock The Red Bees surrande för gott när han gjorde en comeback i superhjältegänget All Star Squadron.

bubbleboy

7. Bouncing Boy

Du har säkert sett en high school-film där en tjock kille heter Chuck. Det behöver inte vara en slump.
Berättelsen om Bouncing Boy börjar med att budpojken Chuck ska leverera en flaska med superplastvätska till en forskare. På vägen kan inte Chuck motstå frestelsen att slinka in på en gladiatorturnering för robotar. I upphetsningen på läktaren råkar han dricka superplastvätskan istället för sin läsk och sväller upp till en gigantisk ballong.
Chuck lär sig att mentalt styra sin uppsvällningsförmåga och blir Bouncing Boy, den gigantiska studsbollen.
Wow.
Han lyckas studsa sig in i The Legion of Super Heroes, men krockar senare med en antimateriastråle och blir av med sin förmåga och förvandlas från en mesig superhjälte till en mesig snubbe igen.

matter-eater-ladwebb

6 Matter Eater Lad

Finner du dig själv i en mörk gränd med en pistol riktad mot dig. Be en stilla bön att Matter Eater Lad svishar förbi, norpar skurkens pistol och sväljer den hel.
Tanzil Kem, från planeten Bismoll, sitter kanske på historiens mest menlösa hjälteförmåga: superätande och supermatsmältning. På Bismoll blev nämligen all mat plötsligt giftig och invånarna utvecklade förmågan att äta all sorts materia.
Tanzil flyttade till jorden, tog det fantastiska namnet Matter Eater Lad och åt sig in i The Legion of Super Heroes.
Det enda han egentligen gjorde som superhjälte var att hänga med grannen Element Lad. Men han hade en höjdpunkt: Han räddade Super Boy och The Legion genom att äta upp den tidigare oförstörbara Miracle Machine.

superherozanwebb

5. Zan

Zan, och hans tvillingsyster Zanya, från planeten Exxon är en duo vekare än en fransk lungsjuk filosof.
Och vekast är Zan. Zanya kan i alla fall förvandla sig till vilket djur hon vill. Zan kan bli en isbit, dimma eller en hink vatten. Ja, ni hörde rätt. Han kan förvandla sig till vatten i vilken form som helst. Han behöver till och med en tam rymdapa vid namn Gleek för att bära runt på honom i en hink.
När DC Comics tog över tvillingarna i sin serie uppgraderades dom och Zan kan nu bli ett ismonster. Men det gills liksom inte, han går ändå till historien som en totalt urvattnad superhjälte.

cyper-07webb

4. Cypher

Medlem av “New mutants” och tränad av självaste Proffesor X (och X-men). Den spenslige Doug Ramsey fick en bra start. Problemet var bara att hans förmåga var totalt värdelös i strid.
Cypher, som blev hans superhjältenamn, kunde dechiffrera i stort sett allt. Knäcka koder och sånt. Det var allt.
Mindre värd än en fickkniv om du stod ansikte mot ansikte med Magneto. Men när Wolverine körde fast i Sudoku var Cypher guld värd.
Han dog. Någon som är förvånad?

Arm Fall Off Boy Illustration: Giorgio Cantu

3. Arm Fall Off Boy

Arm Fall Off Boy dök upp lika snabbt som han försvann. Scenariot: Legion of superheroes har antagningsprov. Eldflammor flyger och isblock exploderar överallt. Då kliver Arm Fall Off Boy fram till Saturn Girl, Lightning Lad och Cosmic Boy som ansvarar för antagningen:
– Min superkraft kommer att förbluffa er, säger han med djup och stadig stämma. Observera hur jag avlägsnar min vänstra arm och…
BAM!
Arm Fall Off Boy svingar sin vänsterarm som en klubba och drämmer den i bordet framför de förvånade åskådarna.
Det var det han gjorde, Arm Fall Off Boy. Det var hans superförmåga. Han blev inte antagen, och syntes aldrig mer till i superhjältarnas universum.

Aqualad Illustration: Giorgio Cantu

2. Aqualad

Ändelsen –lad är ingen bra start. Och det blir värre. Aqualad föddes som Garth (!?) på den försvunna kontinenten Atlantis. En allmänt svag pojk med mickfrilla. Han ansågs oduglig och lämnades att dö på en öde ö.
Tidernas mesigaste superhjälte Aquaman dök upp och räddade den sugrörssmale gossen och gjorde honom till sin sidekick.
Jag tar det en gång till, han är sidekick till tidernas mesigaste superhjälte.
Aqualad kan bara vara på land i 24 timmar åt gången. Han simmar dock jävligt snabbt och kan rida på delfiner. Ungefär som skötarna på Kolmården.

Dog Welder Illustration: Giorgio Cantu

1. Dog Welder

Bankrånaren andas häftigt. Pannan är blank av svett. 1 500 meter med hög knäföring från banken, bara för att springa rakt in i en hundgård full med missanpassade malteserhundar. Men k-pisten hade gjort jobbet och hundarna låg nu utspridda på marken – lugna, fina och döda.
Bankrånaren slappnar av, ovetandes att han står i ett minfält. Ut ur skuggorna störtar plötsligt en man i silvrig dräkt med en svetsmask för ansiktet. Blixtsnabbt greppar mannen en död malteser, kastar sig mot bankrånaren och svetsar fast hunden i hans ansikte.
– Aaaarrrgh! Ahhhh, skriker rånaren av smärta och segnar ner på marken.
Dog Welder har stoppat ännu en skurk. Tidernas mest skruvade superhjälte bekämpade nämligen brott genom att svetsa fast döda hundar på berövarna. Han var den sämsta medlemmen i det hopplösa hjältegänget Section 8 (tillsammans med bland annat Jean De Baton-Baton, nr 10 på listan).
Han dog i strid mot demoner tillsammans med resten av Section 8. De flesta i gänget lyckades ha ihjäl sig själva eller varandra i striden. Hur Dog Welder lyckades svetsa samman organisk materia förtäljer inte serien.
Grattis, du är sämst någonsin.

Illustrationer: Giorgio Cantu