Sveriges 10 största fotbollsprofiler

 De har starkast varumärke för sporthandeln i Sverige.

 zlatan1

Det här är inte en lista över de bästa svenska fotbollsspelarna. Det här är en lista över de som skulle dra mest folk till en skosignering i den lokala sportbutiken. Spelarna som fått lite extra utrymme i våra hjärtan. Spelarna som ger någonting mer – eller annat – än bara ett mål eller en glidtackling.

I de flesta fall är de bästa också de mest omtyckta, med starkast varumärken i Sverige. Men inte alltid.
På en sån här lista dominerar spelarna man bygger ett lag kring. Spelarna vars karaktär tilltalar oss svenskar och som vi därmed känner mer för.
Som den lokale hjälten eller krigaren som alltid spelar bättre än väntat.
För när de kliver av fotbollsplanen och representerar någonting mer än bara laget, det är då det riktiga värdet på varumärket sätts.

 1. Zlatan Ibrahimovic, FC Inter
Förra året körde Nike en EM-kampanj där de placerade en webbkamera i Zlatans garderob. Nu och då tittade stjärnan in och visade några priser, kramade en hundvalp eller gjorde lustiga miner. Ett klipp fick tas bort, där Zlatan siktade med en leksaksversion av en 50-kalibers Desert Eagle-pistol mot kameran.
Att ett av världens största varumärken kör en reklamkampanj inuti Zlatans garderob talar för sig självt. Zlatan är i en klass för sig, inte bara som spelare.

2.Henrik Larsson, Helsingborgs IF
1997 sålde holländska Feyenoord sin misslyckade offensiva mittfältare Henrik Larsson till Celtic för endast 3,8 miljoner kronor. Nio säsonger – och närmare 300 mål – senare har han tilldelats utmärkelser som Brittiska Imperieorden av drottning Elisabeth II, Konungens medalj av 8:e storleken, Victoriastipendiet, Århundradets Helsingborgare, Årets skåning, Hedersdoktor på University of Strathclyde i Glasgow, Guldskon och Tidernas Guldboll.
Medspelare, tränare och fans älskar Henrik Larsson för egenskaper som går långt utanför de kritade linjerna. För svenskarna symboliserar han lojalitet, seriositet och trovärdighet – en dröm för vilket varumärke som helst.

“Två långa och smala valpar som kombinerar kamp med finess och kastar Jonas Therns skugga efter sig när de springer på mittfältet”

3.Rasmus och Viktor Elm, Kalmar FF/SC Heerenveen
Bröderna spelade hem SM-guldet till Kalmar 2008. Rasmus gjorde sedan succédebut i landslaget och Viktor gör detsamma i holländska Herenveen. Två långa och smala valpar som kombinerar kamp med finess och kastar Jonas Therns skugga efter sig när de springer på mittfältet.
De är den svenska motsvarigheten till den amerikanska drömmen, uppväxta i en minimal by, upptäckta av en Allsvensk klubb som få då brydde sig om, och tog det svenska folket med storm.
De är inte bara landslagets framtid, de är också en drömduo för ett svenskt varumärke. De utstrålar redan samma trovärdighet och seriositet som Henrik Larsson, och är bara 23 och 21 år gamla. Som ett reklampaket når de så högt som plats nummer tre.

4.Kim Källström  Olympique Lyonnais
En av svensk fotbolls största talanger någonsin. Dominerade Allsvenskan när Djurgården tog två SM-guld i rad 2002-2003 och adopterades från Göteborg (BK Häcken) av Djurgårdens fans där han idag är en oantastlig ikon.
Hade han fortsatt utvecklas i samma fart i franska Lyon hade han bara haft Zlatan framför sig på listan. Tyvärr är det många som väntar på att han ska bli den där Kim Källström som talangen utlovat, då skulle han säkert också få en större plats i det svenska folkets hjärta. 

5.Lotta Schelin,  Olympique Lyonnais
Hon är den bästa svenska damfotbollsspelaren utan att ha nått toppen av sin potential. Många skador har gjort att karriären hackat något, men så fort kroppen är frisk gör hon oftast hela skillnaden, både i landslaget och klubblaget.
Blev nyligen proffs i franska Lyon i den största spelarövergången någonsin i svensk damfotboll och blev dessutom uttagen i FIFAs världslag. Innan det bar hon Göteborg FC på sina axlar och är därigenom en stor profil i Sveriges näst största stad.
Den 25 år gamla Schelin är stor, stark och teknisk. Hon förkroppsligar, likt Zlatan, den moderna fotbollsspelaren. Vilket varumärke vill inte förknippas med framtiden?

“Rör man sig i Göteborg och säger något ont om Marcus Allbäck bör man se till att ingen annan hör”

6.Marcus Allbäck,  Örgryte IS
Medelmåttig ute i Europa, lysande i landslaget och gud i östra Göteborg. Pappa Stefan Allbäck registrerade lille Marcus i Örgryte IS som nyfödd. 1999 blev han Allsvensk skyttekung i samma klubb. Nio år senare gjorde han två mål mot Väsby United och sköt tillbaka Örgryte till Allsvenskan.
Rör man sig i Göteborg och säger något ont om Marcus Allbäck bör man se till att ingen annan hör. Han är den lokale hjälten gånger två.
Han är också en Henke light, med samma seriösa framtoning och fokus på kamp och lagarbete. Sådant älskar vi i Sverige.

7. Olof Mellberg,  Juventus FC
Under sin sista bortamatch efter sju år med Aston Villa gav Olof Mellberg bort 3 200 matchtröjor med texten “Thanks 4 your support” till de ditresta fansen. En gest som visar att han är mer än bara skägg och glidtacklingar.
Olof står annars för de klassiskt svenska egenskaperna: kämparanda och taktisk disciplin. I skuggan av mer spelskickliga storheter som Glenn Hysén och Patrik Andersson har han fokuserat på att istället alltid ge 100 procent, och därmed också alltid presterat på en hög och stabil nivå i landslaget.
Likt Marcus Allbäck symboliserar han hur vilja kan ta en minst lika långt som finess – det vill säga ända till Juventus. Ett budskap som tilltalar alla.

8. Anders Svensson,  IF Elfsborg
Trots att han är från Göteborg är Anders Svensson det bankande hjärtat i Borås. En exceptionell talang med spelkänsla utöver det vanliga som är en av Allsvenskans absolut största profiler, om inte den största.
Precis som Allbäck är hans stora styrka förmågan att prestera i landslaget (med undantag för det extremt tunga VM-slutspelet i Tyskland 2006) vilket höjer hans värde i Sverige.
Nu när han tagit ett kliv bakåt på mittfältet, och Källström-Svensson-debatten ebbat ut, har han växt lite till och förvandlats till en spelare att luta sig mot när det blåser snålt.

“Någonstans på vägen stal han också Gunde Svans lungor”

9. Johan Elmander,  Bolton Wanderers FC
Stor talang som nu börjat lämna rejäla avtryck i syntetlädret. Värvades till Örgryte som 17-åring och slog igenom i Allsvenskan 2000. Blev proffs i Heerenveen och lånades ut till Djurgården där han bidrog till två SM-guld 2002/03.
Efter det har han vunnit ligan och cupen med danska Bröndby, gjort succé i franska ligan och gått till engelska Bolton för 130 miljoner kronor.
Johan Elmander började som lite av en dribbler för att under senare år skola om sig till ånglok. Någonstans på vägen stal han också Gunde Svans lungor och pressar nu motståndarnas backar skoningslöst  – en drömspelare att ha i laget, med ett uppoffrande arbete som tilltalar svenska fotbollsälskare.
Har hämmats lite av att ha andra spelare framför sig som skymt solen. Zlatan och Henke i landslaget, Källström i Djurgårdarnas hjärta och Allbäck i Göteborgarnas. Trots att han alltså såldes för hela 130 miljoner kronor är han relativt anonym i Sverige.

10. Hanna Ljungberg  Umeå IK
2002 vann Hanna Ljungberg Damallsvenskans skytteliga med 39 mål på 22 matcher. Hon var länge svensk damfotboll personifierad och grundlade fenomenet Umeå IK, kanske världens bästa klubblag för damer.
I år gör hon sin sista säsong i klubblaget och hon har redan tackat för sig i landslaget. Efter ett par skadefyllda säsonger gör detta faktum hennes varumärke ännu hetare i år.
Om det är farligt att prata illa om Allbäck i Göteborg är det direkt fatalt att göra det om Hanna Ljungberg i Umeå.
Hanna har spelat flest svenska damlandskamper i historien och även gjort flest mål (72 stycken). Hon är liten, kraftfull, orädd och pådrivande. En perfekt förebild. 

 Bubblare:

Fredrik Ljungberg,  Seattle Sounders FC
Inget landslag och spel i USA tar bort Fredrik från topp-10-listan, men saker kan förändras snabbt (läs David Beckham). Han är trots allt det största varumärket utanför fotbolls- och idrottsvärlden.

Ola Toivonen,  PSV Eindhoven
U21-EM spelas i Sverige i sommar. Det höjer intresset för våra unga talanger och nyblivne PSV-proffset Ola Toivonen har varit ankaret i U21-laget under en längre tid.

Marcus Berg,  FC Groningen
Nybliven landslagsman som spottar in mål för sitt Groningen i Holland. En klassisk måltjuv som förhoppningsvis kan gå till en större klubb och bli målspottare även i landslaget. Än så länge är hans varumärke mest stort i Göteborg (hans tidigare klubb var IFK).

Kosovare Asllani,  Linköpings FC
19 år och yngst i damlandslaget. Gjorde succé nyligen i Algarve Cup. Slog igenom i damalllsvenskan i fjol och kommer att bli den stora förebilden för kommande generations fotbollsintresserade flickor.

Albin Ekdahl,  Juventus FC
Hyllades för sin debutsäsong i Allsvenskan och blev direkt proffs i självaste Juventus. Lär styra Sveriges mittfält i sommarens U21-EM-slutspel och troligtvis A-landslaget tillsammans med bröderna Elm i framtiden.
Har även hunnit med att pryda tidningen Cafés omslag och bli utsedd till Sveriges bäst klädda idrottsman 2007.

Precis utanför listan:
Petter Andersson, FC Groningen
Sebastian Larsson, Birmingham City FC
Christian Wilhelmsson, Al-Hilal
Marcus Rosenberg, SV Werder Bremen
Victoria Svensson, Djurgårdens IF

PUBLICERAD I SPORTFACK #4 2009