Iphone – ett asiatiskt långkok

Iphone – mest hajpat sen sushi. Nu är den här och svenskarna är lika korsögda som resten av världen.

Eller snarare västvärlden. I Asien är man mindre imponerade (läs mer om detta på sidan 24). Kanske beror det på att man redan har mobiler som man använder till allt. Kanske beror det på att man faktiskt bygger skiten.

Kanske är Iphone för asiaterna som långkok är för min mamma. Efter att ha stått med ansiktet över kastruller och pannor i timmar försvinner tjusningen med att äta maten. När vi gäster sedan njuter har mamma tappat aptiten. ”Det blir så när man håller på med det ett tag, man är inte sugen sen längre”, säger hon.

Nya 3G-Iphone kostar 200 dollar, själva telefonen alltså. Enligt företaget Portelligent, som analyserat Iphones innanmäte, kostar den ungefär 100 dollar att bygga. Den nya Iphonen tros bygga på ett baschip från Infineon och en processor från Samsung.

Detta kan jämföras med senaste Ipod video som byggdes av Inventec, ett taiwanesiskt företag. Den analyserades av tre amerikanska ekonomer. Den såldes för 224 dollar år 2005 och av dess 424 delar antog de att 300 kostade en cent eller mindre.
Displayen var värd cirka 20 dollar (gjord i Japan av Toshiba-Matsushita). Kina satte ihop alla delar och testade dem, men det stod för endast 3,70 dollar av Ipodens värde.
Apple tog där hem 80 dollar per enhet.

När tekniken under skalet blir allt mer stabil och tillverkas i samma fabriker blir finishen allt viktigare. Däri ligger Apples styrka.

De har således ökat sin vinstprocent, men sedan tillkommer förstås kostnader för mjukvara och utveckling, så själva Iphone är i sig ingen helig kassako. Apple räknar istället med att dra in de stora summorna via royalties på abonnemang och på kommande tjänster som App store (butiken där program till Iphone ska säljas).

När tekniken under skalet blir allt mer stabil och tillverkas i samma fabriker blir finishen allt viktigare. Däri ligger Apples styrka. Ett tjusigt yttre kombinerat med smarta och lättanvända funktioner har byggt dess kultstatus (läs mer om Apple på sidan 30).

Samtidigt sjunker kostnaden för komponenter och produktion vilket ökar vikten av att ha bättre idéer när det gäller just funktioner och design. Alla kan snart börja producera prylar mer eller mindre från garaget, men bara de med känsla för finess kommer att lyckas.
Som Iphone. Eller? Läs testet på sidan 70.

PUBLICERAD I DIN TEKNIK #7 2008