För dig som ligger i koma

Vem vet mest om dig, din kusin eller en maskin?

– Det här är absolut sista gången, säger hon och tar ett stadigt grepp om den svarta spelkontrollen.
Grannen mittemot drog ner persiennerna för en timme sedan och på gatan nedanför masar sig gatsoparbilen sakta fram. Min flickvän ska upp med tuppen och är alltid noga med att lägga sig i tid, men för första gången sedan 1984 kan hon inte slita sig från ett spel när hon borde.

Vi har vunnit fyra lopp vardera mot varandra i Ridge Racer 7 på Playstation 3. Tävlingslustan som legat i ide i hennes mage sedan hon sprang skolmästerskapen på 800 meter för Finska skolan har vaknat, ställt sig i startblocken och stuckit iväg igen.
Vi kör, sladdar och skrattar. Vem har sagt att spel och teknik är en home wrecker?

Att låta maskiner blanda sig i mänskliga relationer är politiskt inkorrekt. Ett samtal med sin närmaste om livets stora frågor anses i alla lägen vara en vettigare sysselsättning än att bränna gummi på en tv-skärm.

Att låta maskiner blanda sig i mänskliga relationer är politiskt inkorrekt.

Men vad händer om det visar sig att maskinerna vet mer om våra nära och kära än vad vi själva gör?
Doktor David Wendler och hans forskarteam på National Institutes of Health in Maryland, USA har skapat ett program som vet mer om din fru än vad du gör.
Eller i alla fall lika mycket, och bara vad det gäller svåra sjukdomar.

Utgångspunkten är följande: Om du låg i koma, vem skulle du lita på gjorde rätt val i förhållande till din vilja: din kusin eller en maskin?
Wendler jämförde vad patienter svarat att de skulle velat med vad närstående och läkare trott att de ville, baserat på deras hälsosituation. Resultatet blev att 78,4 procent av de närstående gissade rätt på vad patienten skulle velat.

Sedan använde forskarna den så kallade enprocentsregeln. Den innebär att människor oftast vill att maskinen ska hålla dom vid liv ifall det finns mer än en procents chans att de återfår förmågan att resonera, kommunicera och minnas.
Wendlers program innehöll patienternas hälsoläge och jämförde det med enprocentsregeln. Resultatet blev nästan exakt detsamma: 78,5 procent.

Wendler tror att resultatet kan öka med 10 procent om man lägger in fler variabler i programmet, såsom patientens ålder, yrke och kön.
Själv ska jag laga mat till min flickvän ikväll. Jag måste bara fråga tasteline.com vad hon vill ha först.

PUBLICERAD I DIN TEKNIK #6 2007