ROBERT LÅNGSTRÖM

Journalistik, storytelling och content marketing

Month: October 2012

Vad väljer du?

Nya numret av DM-magasinet handlar mycket om val. Jag hoppas du väljer att läsa det. Omslag av Magnus Cramer, Anton Thorsson och Anna Tribbler.

Från rännsten till rampljus

SÅ VAR DET INTE TÄNKT: T-shirten togs fram som en undertröja för grovarbetare. Sjuttio år senare får entreprenörer betalt för att bära dem.

Vad var det för fel på en union suit? Den kroppsstrumpa till underklädsel män bar på 1800-talet.
Ja, ganska mycket. Den var varm, otymplig och ful. När den kapades till T-shirt och långkalsonger fick överdelen chansen till sin egen framgångsrika karriär.

Read More

Slumpens ugn

SÅ VAR DET INTE TÄNKT: En nyfiken professor letade efter stridsplan men fann mikropopcorn.

Det började med en professor och en chokladkaka. ­
Dr Percy Spencer var en självlärd ingenjör du inte kunde hälsa på i korridoren utan att han började undersöka dina nya skor. Slits de snabbt? Varför är de sydda sådär? Inom en minut stod han med din ena sko i handen för att granska den. Han ville veta exakt hur den var tillverkad.
Därför kunde han inte heller ignorera chokladkakan. Den med jordnötter som låg i hans ficka den där historiska dagen 1946.

Read More

Snabbt men snett

SÅ VAR DET INTE TÄNKT: Raketer ska föra människor till månen, inte brev till Borås.

Redan på 1200-talet rapporteras det om explosioner av raketer på slagfält i Kina – och den 16:e mars 1926, när uppfinnaren Robert Goddard skickade iväg den första raketen med flytande bränsle, kunde få ana det vågade experiment som komma skulle. Och det från svenska Postverket.

Read More

Labbmiss blev unikt företag

SÅ VAR DET INTE TÄNKT: Forskaren Saeid Esmaeilzadeh skulle framställa kristaller. Men ugnen gick sönder och ut kom i stället världens hårdaste glas. Upptäckten blev företaget Diamorph AB.

En dag 2002 skulle Saeid Esmaeilzadeh, docent i materialkemi vid Stockholms universitet, som vanligt framställa en sorts kristaller i en ugn. Men experimentet misslyckades. Kylvattnet till en ugn försvann och den stängdes av.

När Saeid undersökte smältan märkte han att han fått fram ett glas som var hårdast i världen och som kunde få magnetiska egenskaper om man tillsatte vissa metaller. Det var dessutom förhållandevis lätt att tillverka. Materialet var helt unikt.

Read More

Den osannolika trenden

SÅ VAR DET INTE TÄNKT: Canada Goose var avsedd för polarforskare i Kanada men blev högsta mode på Stureplan.

På ett gymnasiedisko på Lidingö, några dagar innan julafton 2004, länsades garderoben av tjuvar. Anledningen var att där kryllade av Canada Goose-jackor, uppradade på galgarna likt hängmörad oxfilé för en utsvulten. Sedan ett år tillbaka hade Canada Goose-jackan blivit ett hetare rånarbyte än mobil-telefoner.
En friluftsjacka skapad för kanadensiska polarforskare med frost i skägget hade plötsligt blivit det hetaste på Stureplan.

Read More

Ett smakfullt nummer

Du&Co #3/2012 ute nu. Omslaget pryds av Flippin Burgers Jon Widgren som är plåtad av den eminente Mattias Bardå. Fint “kritarbete” av Christer Jansson och Erik Westin här på Spoon.

Är du lycklig lille vän?

En positiv företagare är en lycklig företagare. En lycklig företagare är en framgångsrik företagare.
Så tränar du din hjärna till lycka och framgång.

Vi har fått det om bakfoten. Helt fel – när det handlar om lycka och framgång alltså.
Vi tror att om vi blir framgångsrika så blir vi lyckliga, men förhållandet är tvärtom. Är vi lyckliga blir vi framgångsrika.
Harvardforskaren Shawn Achor besökte företag och skolor i 45 länder under tre års tid. Sedan skrev han boken The Happiness advantage. Han menar att vi måste vända på modellen och omkoppla våra hjärnor att bli positiva för att nå framgång.

Read More

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén