1988: Bäst just nu, enligt mig då

http://youtu.be/cak1xly8oUM

1988Ett litet kliv för människan, men ett jättesprång för en 14-åring.
Från Ratatas pojkrumspop till samplingar och brittiska DJ-samarbeten. Pump up the volume med MARRS var en milstolpe inom modern dansmusik, men det fattade jag inte då ägaren på gamla Space Records i Stockholm stack den i händerna på mig. Jag tror jag har tolvan kvar på vinden, i så fall är det bara för alla Swedish House Mafia-kroppar att börja buda. Beats och samplingar var the shit, tyckte i alla fall jag. Dessutom samplade de kommande favoriterna Eric B & Rakim (som “alla” började sampla strax därefter…).

Fotnot: Jag hade börjat snegla mot genren redan 1985 då jag spelade sönder följande godbit.

Tidigare i listan:
1982
1983
1984
1984 Redux
1985
1986
1987

Vad är det här för nåt?

Inlägget är en del av min autobiografiska musiklista. En lista över 80-talets bästa musik – om ni hade frågat mig det året det begav sig. Ett årtal om dagen (“typ”) – en låt per årtal. 1982-1989.

Alltså från att jag var åtta till femton år.

Följ med på en magisk resa in i en tonårings hjärna för länge, länge sedan. Och lyssna.

Det fanns förstås en massa mer musik som spelades flitigt i pojkrum, på disko och på blandbanden i den gigantiska walkmanen. Tunga one hit wonders som skakade om min värld för att sedan ersättas av nästa one hit wonder.

Men jag valde ut några som jag (1) kom ihåg utan att behöva anlita en släktforskare och (2) på nåt vis betydde lite extra, i alla fall som jag minns det.